Консултантске услуге
Стандард |
Опис |
HACCP - Codex Alimentarius Code /RCP 1-1969, rev. 2020 |
Општи принципи хигијене намирница и aнализа опасности и критичне контролне тачке, HACCP систем и смернице за његову применуМање захтеван систем намењен мањим организацијама и организацијама које немају развијен систем управљања. Захтева 3 до 10 радних дана тима из организације са консултантом у периоду од 3 до 9 месеци.
|
ISO 22000:2018 |
Системи управљања безбедношћу хранеЗахтеван систем који подразумева пуну усаглашеност са законским захтевима, намењен сложенијим организацијама које имају стручне кадрове и лидерске амбиције. Захтева 8 до 20 радних дана тима из организације са консултантом у периоду од 3 до 12 месеци. |
ISO 9001:2015
|
Системи управљања квалитетомБазичан систем за управљање квалитетом у било којој врсти организације. Захтева 5 до 15 радних дана тима из организације са консултантом у периоду од 3 до 12 месеци. |
ISO 22005:2007 |
Следљивост у ланцу производње хране и хране за животињеСистем обезбеђења пуне следљивости серија улазних компоненти, полупроизвода и крајњих производа од испоручилаца до купаца кроз документацију. Подржава системе управљања квалитетом и безбедношћу производа и може се засебно сертификовати. Захтева 3 до 5 радних дана тима из организације са консултантом. |
FSSC 22000 |
Системи управљања безбедношћу хранеЗахтеван систем базиран на захтевима стандарда ISO 22000, ISO TS 22000 серији техничких спецификација и захтевима сертификационе шеме FSSC 22000, намењен сложенијим организацијама које имају високо стручне кадрове и лидерске амбиције. Признат је од стране GFSI - организације која обједињује сертификационе шеме које признају велики ланци малопродаја. Захтева 8 до 20 радних дана тима из организације са консултантом у периоду од 3 до 12 месеци. |
IFS food
|
Међународни стандард за хрануЗахтеван стандард усмерен на сертификацију производа (производних линија) у организацијама које производе робу под робним маркама великих трговинских ланаца. Признат је од стране GFSI - организације која обједињује сертификационе шеме које признају велики ланци малопродаја. Захтева 8 до 20 радних дана тима из организације са консултантом у периоду од 3 до 12 месеци. |
BRC food safety
|
Глобални стандард за безбедност хранеЗахтеван стандард усмерен на сертификацију производа (производних линија) у организацијама које производе робу под робним маркама великих трговинских ланаца. Признат је од стране GFSI - организације која обједињује сертификационе шеме које признају велики ланци малопродаја. Захтева 8 до 20 радних дана тима из организације са консултантом у периоду од 3 до 12 месеци. |
Global GAP
|
Интегрисано управљање на фармиГрупа стандарда намењена пољопривредним произвођачима који имају извозне амбиције и планове за снабдевање великих трговинских ланаца. Стандарди имају разрађене критеријуме за поједине врсте производње (биљна производња, сточарство, аквакултура, садни материјал, храна за животиње) Признат је од стране GFSI - организације која обједињује сертификационе шеме које признају велики ланци малопродаја. Захтева 8 до 20 радних дана тима из организације са консултантом у периоду од 3 до 12 месеци. |
Интегрисани систем управљања
Пун систем управљања квалитетом и безбедношћу хране намењен сложенијим организацијама које имају високо стручне кадрове и лидерске амбиције. Захтева 12 до 30 радних дана тима из организације са консултантом у периоду од 3 до 12 месеци.
Реализација консултантске услуге
Консултантска услуга подразумева оспособљавање организације за пуну примену система управљања, који онда може бити сертификован од стране независне сертификационе куће и састоји се од следећих елемената:
- Снимак стања објеката и опреме са извештајем
- Обука руководилаца за захтеве система
- Израда анализе опасности у сарадњи са тимом из организације
- Израда документације у сарадњи са тимом из организације
- Обука интерних проверивача
- Интерне провере са извештајима
- Завршне консултације након прве фазе сертификационoг аудита